Jo Meulemans (bron: M. Renckens)

Jo Meulemans

1906 - 1944

Jo wordt geboren op 17 juni 1906 in Venlo als een van de vijf kinderen van Petrus Meulemans en Anna Verschuren. Op 14 mei 1930 verhuist hij naar Ravenstein, waar hij werkt als graanhandelaar.

Op 10 augustus 1944 wordt NSB-burgemeester van Oss Hermanus Apeldoorn door het verzet geliquideerd in herberg De Keurvorst in Ravenstein. Duitse soldaten kammen diezelfde dag nog het dorp uit op zoek naar verzetsstrijders. Als ze aanbellen bij de familie Meulemans, op zoek naar Jo’s broer Piet, doet Jo de deur open. Nog voordat hij kan antwoorden op de vraag of hij Piet is, wordt hij ter plekke in de deuropening doodgeschoten. Jo is 38 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jeroen Arts zei op 11 januari 2018

Jo Meulemans werd neergeschoten als represaille voor de moord op NSB-burgemeester Apeldoorn uit Oss. Deze burgemeester werd door het verzet vermoord in herberg de Keurvorst in Ravenstein. De Duitse soldaten gingen toen op zoek naar het verzet en belden aan bij de familie Meulemans aan de Contre Escarpe 2 (toen nog Huisseling). Jo kwam op dat moment de trap afgelopen en neergeschoten. Ook zijn er andere mensen uit Ravenstein meegenomen, waaronder pastoor Kluijtmans van Ravenstein

Jeroen Arts zei op 11 januari 2018

Het verhaal gaat dat de soldaten dachten dat in het statige huis van de familie Meulemans de burgemeester van Ravenstein zou wonen...

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Dag Jeroen, bedankt voor het interessante verhaal! We gaan het meenemen voor zijn biografie.

Karin Meulemans zei op 24 maart 2018

Ik heb van mijn vader piet meulemans broer van jo meulemans dat ze kwamen voor mijn vader toen de deur openging werd er gevraagd ben jij piet meulemans en er werd meteen geschoten.
Mijn vader zat in het vet. De kogel ketste af tegen een barometer die bij mij in de hal hangt met een ster in het ruitje.

Karin Meulemans zei op 5 mei 2019

Ik was met mijn moeder jaren geleden op een begrafenis in Ravensyein daar hoorde we van een oude man die mijn moedet kende van vroeger dat ze de mannen die Jo doodgeschoten hadden te pakken hebben genomen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Indrukwekkend, Karin. Het moet een behoorlijke verrassing zijn geweest om dat zo te horen.

frank meijering zei op 28 juli 2020

Geachte, mijn vader nico meijering zat ondergedoken in herpen.
Hij vertelde nooit veel over zijn rol in het verzet ( knokploeg herpen)
Wat hij mij weleens heeft laten vallen dat hij bonnen naar den bosch moest brengen en dat hij betrokken was bij de luiqidatie van van apeldoorn.
De gene die schoot kon van 10 meter door een luciferdoosje schieten.
Vr.gr.
Frank meijering

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 29 juli 2020

Bedankt voor je reactie Frank, dat horen we vaker. Mensen die zulk belangrijk en gevaarlijk werk deden in de oorlog, praatten daar zelden over. Het waren natuurlijk ook bange tijden, waar ze denk ik niet aan herinnerd wilden worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.