Franciscus van der Meulen

1889 - 1942

Franciscus wordt geboren op 25 maart 1889 in Helmond en woont in Rotterdam. Hij is hoofdmachinist aan boord van het koopvaardijschip S.S. Hobbema van Van Uden’s Scheepvaart en Agentuur Maatschappij NV in Rotterdam. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlanders op koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Franciscus aan boord van de Hobbema ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Op 3 november 1942 vaart de Hobbema in konvooi SC-107 van Newport in Rhode Island naar Belfast, met 7000 ton aan wapens en munitie aan boord. Het schip bevindt zich die dag op vijfhonderd mijl ten zuidoosten van Cape Farewell op Groenland, als het wordt gezien door de Duitse U-132, een van de onderzeeërs van de ‘roedel’ Veilchen. De Hobbema wordt getorpedeerd en tot zinken gebracht; 28 van de 44 bemanningsleden komen daarbij om het leven. Een van hen is Franciscus. Hij is 53 jaar geworden.

Het konvooi SC-107 verliest in totaal 15 schepen aan roedel Veilchen. U-132 zelf zou een dag later ten onder gaan als het de Hatimura van hetzelfde konvooi tot zinken brengt. De Hatimura, volgeladen met TNT, gaat ten onder in een enorme explosie en trekt de onderzeeër vervolgens mee de diepte in.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Pierre zei op 3 december 2018

De HOBBEMA, in management van de Gebr. van Uden N.V., vertrok op 24 oktober 1942 van New York naar het Verenigd Koninkrijk in convooi SC-107. Op 3 november 1942 des avonds om 21.00 uur werd de HOBBEMA op de Atlantische Oceaan bij IJsland, in positie 55˚55’NB en 37˚20’ WL in de midscheeps getroffen door een torpedo, afgevuurd door de Duitse onderzeeboot U 132. De HOBBEMA begon snel te zinken en ging verloren. Bij de ramp verloren 28 opvarenden van de HOBBEMA het leven. Zij was op reis met stukgoederen en munitie van Newport News en New York naar Belfast Lough.

Bron: Stichting Maritiem Historische Databank.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 4 december 2018

Dag Pierre, bedankt voor de gedetailleerde informatie over de Hobbema. We nemen het mee voor in het verhaal van Franciscus van der Meulen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.