Pater Christofoor Meulendijks (inzending Chris Meulendijks)

p. Christofoor Meulendijks

1895 - 1945

Pater Christofoor wordt op 16 november 1895 in Asten geboren als Johannes Meulendijks. Hij is lid van de Congregatie van de H.H. Harten SSCC, bekend als de witte paters, en is assistent van de Sint-Martinusparochie in Venlo.

De kapelanie waar hij werkzaam is, staat tijdens de bezettingsjaren bij de Duitsers bekend als een zeer verdacht bolwerk van verzetsactiviteiten. Leden van de kapelanie worden dan ook bij de minste of geringste aanleiding opgepakt; zo ook pater Christofoor die op 1 mei 1944 wordt gearresteerd op verdenking van illegale activiteiten en wordt vastgezet in Maastricht. Ruim een maand later, 8 juni, wordt hij binnengebracht in kamp Vught waar hij samen met kapelaan Lochtman van zijn parochie de medegevangenen moed blijft inspreken.

Op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) gaat de SS over tot de evacuatie van het kamp. Samen met de mannelijke gevangenen wordt Christofoor de volgende dag op transport gezet naar Sachsenhausen bij Oranienburg. Ernstig verzwakt door maandenlange ontberingen en stelselmatige mishandeling, wordt hij op 6 februari 1945 binnengebracht in Bergen-Belsen. Dit kamp wordt tegen het einde van de oorlog door de Duitsers gebruikt als ‘dumpplaats’ voor zieke gevangenen die vanuit de andere kampen op dodenmars daar naartoe worden gezonden. Zij die Bergen-Belsen halen, worden daar aan hun lot overgelaten. Als gevolg van de extreem slechte omstandigheden in het kamp breekt spoedig een vlektyfusepidemie uit die in de maanden rondom de bevrijding aan duizenden gevangenen het leven kost. Eén van de slachtoffers is pater Christofoor die medio maart 1945 in het kamp bezwijkt aan ziekte en fatale uitputting. Hij is 49 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.