ir. Emile Cosijn

1903 - 1943

Emile wordt geboren op 26 juni 1903 in Breda als zoon van Eugine Cosijn en Ernestine Adant. Hij is mijningenieur en vestigt zich in de jaren dertig met zijn vrouw Elisabeth Thomas uit Kerkrade in Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Emile als reservist onder de wapenen geroepen bij het KNIL en als 1e luitenant ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL, slecht voorbereid en uitgerust en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt sporadisch nog heftige tegenstand, maar is niet opgewassen tegen de superieure Japanse vuurkracht. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng gedwongen tot overgave.

Na de capitulatie wordt Emile vermoedelijk in verband gebracht met het Overakker-complot op Sumatra en in de loop van 1943 door de Kempeitai, de Japanse militaire politie, gearresteerd tijdens een van de grote arrestatiegolven die dan plaatsvinden. Hij wordt ter dood veroordeeld en op 28 oktober 1943 onthoofd in Tandjoeng Gadang in West-Sumatra. Emile is 40 jaar geworden en wordt bijgezet in een verzamelgraf op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.