Johan wordt geboren op 8 maart 1912 in het Zeeuwse Kortgene. Hij is reserve 2e luitenant voor ‘Speciale Diensten’ en woont in Eindhoven, waar hij werkt als ingenieur bij Philips. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als radiospecialist bij de Ordedienst (OD). In 1943 wordt Johan, na een intern conflict binnen de OD tussen de stafchef en het hoofd van de radiodienst, ingeschakeld om de zendapparaten in het land te onderzoeken. Hij constateert dat de dienst in zowel technisch als organisatorisch opzicht onvoldoende functioneert. Op grond van zijn bevindingen wordt besloten dat hij als nieuw hoofd van de radiodienst vierentwintig nieuwe zendapparaten met eigen aggregaten gaat construeren en plaatsen. In 1944 beschikt de OD daardoor over een nieuw opgebouwd en verbeterd zendernet dat het hele land dekt.
De radio-, zend- en ontvangststations in Blaricum (Leidend Station-I) en Amsterdam (Leidend Station-II) staan onder directe leiding van het Algemeen Hoofdkwartier van de OD in Amsterdam en houden verbinding met de radionetten in de OD-gewesten. Ook worden honderden codetelegrammen met het inmiddels bevrijde Eindhoven uitgewisseld. Gebrek aan materiaal leidt er echter toe dat op maar een frequentie kan worden gezonden, zodat het netwerk heel gemakkelijk door de Duitse Funkfahndung is uit te peilen.
Leidend Station-II is ondergebracht in het huis van Dirk Hulsman, waar Johan dan bij inwoont. Op 30 januari 1945 wordt Johan door de Sicherheitspolizei gearresteerd, waarschijnlijk nadat het station is uitgepeild. Nadat hij tweeënhalve maand is gevangengehouden, wordt hij op 14 april bij Rozenoord aan de Amsteldijk met negen anderen gefusilleerd. De precieze aanleiding voor de fusillade is niet duidelijk. Johan is 33 jaar geworden. De lichamen van Johan en de andere slachtoffers worden in een massagraf gelegd in de duinen bij Overveen, een beruchte executieplaats van de Duitsers. Johan rust daar op Eerebegraafplaats Bloemendaal.
Reacties
Bijgaand een tweetal links naar het verhaal van dit oorlogsslachtoffer:
http://monument-rozenoord.nl/gefusilleerden/heijboer-johannes-pieter/
en
http://monument-rozenoord.nl/gefusilleerden/heijboer-johannes-pieter/
Reactie toevoegen