Janus wordt geboren op 14 oktober 1914 in Ulvenhout. Hij staat bekend als een rustige, sportieve jongen die voetbalt voor UVV, motor rijdt en een baan heeft bij de gemeente. Tijdens de Duitse bezetting kiest hij er desondanks voor om, zonder zijn ouders iets te vertellen, naar het Verenigd Koninkrijk af te reizen. Na een lange, moeizame tocht door België en Frankrijk – waar hij Herman Leus uit Bergen op Zoom treft met wie hij verder reist – belandt hij voor enkele maanden in het Spaanse concentratiekamp van Miranda de Ebro. Uiteindelijk weet hij via Gibraltar en Glasgow Londen te bereiken waar hij zich meldt bij de Marine Luchtvaartdienst van de Koninklijke Marine. Pas dan laat hij zijn familie weten waar hij zit, maar ook dan laat hij niet veel los. Janus wordt opgeleid tot schutter en neemt als sergeantvlieger deel aan vijftig bombardementsvluchten boven Duitsland. Hiervoor mag hij in april 1945, als Ulvenhout al ruim vijf maanden bevrijd is, twee weken voor verlof terug naar huis. Compleet onverwachts staat hij dan weer thuis bij zijn ouders op de stoep.
Op 2 mei wordt zijn squadron van legerplaats Zaventem overgebracht naar de vliegbasis van het inmiddels door de geallieerden bezette Osnabrück in Duitsland. Janus komt daar in de ochtend aan. Diezelfde middag nog stapt hij per ongeluk op een achtergebleven landmijn en wordt op slag gedood. Op 5 mei, de dag dat Nederland de bevrijding en het einde van de oorlog in Europa viert, komt zijn lichaam ’s middags aan op de vliegbasis Gilze-Rijen en wordt diezelfde dag onder grote belangstelling in Ulvenhout begraven. Van een feeststemming is in het dorp dan geen sprake meer. Janus is 30 jaar geworden; hij is het laatste oorlogsslachtoffer uit Ulvenhout.
Reacties
Het levensverhaal van Janus Heijblom verschijnt binnenkort in boekvorm.
Wat mooi Wim, dat er een boek over zijn leven verschijnt. Is dat door familie geschreven of anderszins?
Mariet, Het boek is door mij geschreven op mede basis van het reisverslag van collega-Engelandganger Herman Leus en voorts op materiaal dat eerder is verzameld door journalist Rob Ouwerling. Daaraan toegevoegd uiteraard eigen research.
Bedankt voor je toelichting Wim. Heel bijzonder dat je dit boek over hem hebt geschreven.
Reactie toevoegen