ir. Maximiliaan Aronstein

1908 - 1944

Maximiliaan wordt geboren op 3 september 1908 in Princenhage als zoon van Frederik Aronstein en Henriette Hoffa. Hij is opgeleid tot scheikundig ingenieur en woont met zijn vrouw in Nederlands-Indië, waar hij zich heeft gevestigd in Bandoengan, in de binnenlanden van Java.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de Nederlandse kolonie een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Maximiliaan als milicien soldaat-ziekenverpleger onder de wapenen geroepen bij het KNIL en ingedeeld bij de Militaire Geneeskundige Dienst, ter ondersteuning van de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL biedt weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Maximiliaan wordt diezelfde dag krijgsgevangen genomen en met duizenden militairen afgevoerd naar de kampen. Uiteindelijk komt hij terecht in Takao op Formosa (Taiwan), dat dan tot het Japanse keizerrijk behoort.

Op 20 juni 1944 wordt Maximiliaan met 772 krijgsgevangenen ingescheept op het Japanse transportschip Tamahoko Maru 2, dat in een konvooi van twaalf schepen naar Nagasaki vaart. Op 25 juni bevindt het schip zich op ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Nagasaki, als het wordt getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeër USS Tang. Binnen enkele minuten zinkt het schip en de andere schepen in het konvooi schieten de krijgsgevangenen in het water niet te hulp. Pas de volgende morgen worden 211 drenkelingen uit het water gehaald door een reddingsboot. Nog dezelfde middag worden zij overgebracht naar kamp Fukuoka 14B bij Nagasaki. Uiteindelijk zouden 560 van de 722 krijgsgevangenen de scheepsramp niet overleven. Maximiliaan is een van de slachtoffers; hij is 35 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.