Jaap Kruithof

1912 - 1940

Jaap wordt geboren op 24 januari 1912 in Hoogvliet en woont in Breda. Als in de loop van 1939-1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging toeneemt, meldt Jaap zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht waar hij de rang van korporaal bekleedt. Voor de landsverdediging wordt hij gelegerd in de Gelderse vestingstad Doesburg dat een onderdeel is van de IJssellinie en ter verdediging van de brug met meerdere kazematten langs de rivier is versterkt. Jaap betrekt met sergeant Brandsema, korporaal Van Lingen en soldaat Olijdam de kazemat G-68 die direct zicht heeft op de brug.

Als op 10 mei 1940 het Duitse leger binnenvalt, stort de verdediging binnen een paar dagen in. Duitse divisies rukken op naar Doesburg om de brug in te nemen. Zodra de militairen in G-68 de Duitsers op de brug in het zicht hebben, wordt het vuur geopend. De Duitsers beantwoorden het spervuur en weten na enkele schoten de munitieopslag te raken die vervolgens ontploft. In de explosie komt de hele bezetting van de kazemat om het leven, onder wie ook Jaap. Hij is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Doesburg. Hij laat een weduwe met twee kinderen achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.