J.P. van der Welle (bron: C.C. Oosting)

Jacob van der Welle

1897 - 1944

Jacob wordt geboren op 29 december 1897 in het Zeeuwse Sint-Annaland als zoon van Marinus van der Welle en Leuntje Nijssen. Hij groeit op in een gereformeerd gezin en huwt in 1924 met Aafje Hart met wie hij zes kinderen heeft. Ze gaan in Sint-Oedenrode wonen, waar Jacob graanhandelaar is.

Ten tijde van de Duitse bezetting heeft Jacob zich aangesloten bij de Rooise afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO), waar hij de schuilnaam ‘Frits’ gebruikt. Jacob zet zich in voor de huisvesting van vervolgde joden en onderduikers en helpt mee bij de verdeling van buitgemaakte distributiebonnen.

Op enig ogenblik moet Jacob vanwege zijn verzetswerk zelf onderduiken en blijft tot de bevrijding van Sint-Oedenrode uit het zicht. Wanneer de Engelsen in het dorp zijn aangekomen, biedt Jacob zich aan als informant en koerier.

De bevrijding van Sint-Oedenrode begint op 17 september, maar de eerstvolgende dagen is de toestand nog zeer onzeker voor de bevolking – Duitse soldaten voeren nog veelvuldig actie om de geallieerden uit het dorp te verdrijven. Twee dagen later wordt Jacob door de Duitsers gepakt en afgevoerd richting het dorp. Onderweg wordt hij langs de boomgaard van de familie Van Bree als spion doodgeschoten. Jacob is 46 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Yvonne Hoeksema zei op 13 september 2019

Jacob vd Welke was mijn opa. Heb hem nooit gekend. Maar door alle verhalen die ik hoorde van mijn moeder staat hij toch dichtbij. Ongelofelijk trots op deze opa.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 16 september 2019

@ Yvonne Hoeksema. En trots mag je zeker zijn op zo'n opa! Al is het natuurlijk triest dat je hem nooit hebt leren kennen. Als jullie in de familie nog een foto van hem hebben, dan zullen we die graag op deze website laten zien. Zo krijgt hij hier, behalve zijn verhaal, ook een gezicht.

CC Oosting zei op 5 oktober 2020

De foto bovenaan (de foto die bovenaan staat op 5 oktober 2020) is Jacob's vader. Ik heb een gescande versie van Jacob's portret, welk ik vandaag heb gescand. Ik ben een achter-achter kleinkind van Jacob van der Welle. Ik vind het persoonlijk belangrijk dat de juiste foto bovenaan verschijnt.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 6 oktober 2020

@ CC Oosting. Dank voor de correctie. Natuurlijk is het belangrijk om de juiste foto bij het verhaal te hebben. Als u ons de scan toestuurt zorgen wij dat het in orde komt. U kunt hiervoor het mailadres info@brabantsegesneuvelden.nl gebruiken.

CC Oosting zei op 6 oktober 2020

@Paul Huismans Het zou kunnen dat de foto klopt, bedenk ik nu. Maar ik heb de portret foto gestuurd die ook gebruikt is in, geloof ik, het herdenkingsboek van de LO-LKP, die digitaal in te zien is.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 7 oktober 2020

@ CC Oosting. Dank voor de foto. Die staat nu bovenaan het verhaal, zodat daar in ieder geval een foto van Jacob staat. De andere hebben we niet verwijderd, maar wel de aanvulling toegevoegd, dat het mogelijk niet Jacob maar zijn vader is.

Yvonne Hoeksema zei op 8 oktober 2020

CC Oosting, dank voor de " nieuwe" foto. Ik heb, sinds kort het origineel bij mij thuis hangen. De andere foto heb i Ik niet eerder gezien, weet dus niet of het opa Jacob is of zijn vader. Ik zal eens gaan zoeken tussen familiefoto's. Wij zijn dus familie, zou graag het verband van je vernemen! Vind het een fijn idee dat opa Jacob voortleeft in de geslachten.

CC Oosting zei op 8 oktober 2020

@Yvonne hoeksema, het is een klein beetje lastig om hier een gesprek te voeren zonder namen te noemen, maar ik ga het proberen te verduidelijken. Jacob's oudste zoon, die naar Jacob's vader, die geloof ik Marinus heette, vernoemd was, was mijn overgrootvader. En zijn oudste zoon, die naar Jacob vernoemd was qua doopnaam, was mijn opa. Helaas is mijn overgrootvader een paar jaar geleden overleden en mijn opa een jaar geleden overleden. Desondanks dat heb ik vrij recent een paar hele oude familie foto's gedigitaliseerd en ga ik bezig om nog wat meer te digitaliseren. Ik heb ze ook automatisch ingekleurd, jammer genoeg vertellen ze veelal verhalen die verloren zijn gegaan toen mijn overgrootvader en mijn opa zijn overleden. Maar toen ik automatisch de foto's inkleurde kwam ik erachter dat die tweede foto mogelijk toch Jacob is. Dat zou kunnen kloppen omdat, volgens wat ik had gehoord, hij deze snor met een specifieke reden liet staan tijdens de tweede wereldoorlog. Maar ik weet dat niet 100% zeker.

Yvonne Hoeksema zei op 8 oktober 2020

CC Oosting, dank voor je reactie, weet nu het verband te leggen. Zal tzt eens kijken wat ik nog aan foto's heb.

Henk Van Middelkoop zei op 2 mei 2022

Was ook mijn opa. Tot voor kort niet veel meer dan een foto op de schoorsteenwand. Afgelopen week met broer en zus plaats bezocht waar hij zou zijn doodgeschoten. Kreeg zo toch een beetje gezicht. Ik ben trots op je opa.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 mei 2022

Bedankt Henk voor je reactie. Wat fijn dat jullie op deze manier jullie opa 'levend' houden en zijn leven meer recht doen.

Gijs van Middelkoop zei op 20 januari 2023

Hallo. Mijn naam is Gijs van Middelkoop, broer van Henk en Yvonne die hier al eerder reageerden. Jacob van der Welle is dus ook mijn grootvader en ik ben doende om zoveel mogelijk van hem te achterhalen. Ik heb inmiddels via de Heemkundekring St Oedenrode al wat gegevens kunnen achterhalen maar ik houd me aanbevolen voor alles wat betrekking op hem had.

BHIC Hilde Jansma zei op 23 januari 2023

Wat mooi Gijs, dat je zo actief informatie over je grootvader aan het verzamelen bent. Had je toevallig al contact gehad met het Nationaal Archief? Daar hebben ze een paar mooie archieven met informatie over slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Misschien dat je daar nog meer over je grootvader terug kan vinden.

Ben Damen zei op 19 februari 2024

Graag kom ik in contact met de familie/nabestaanden van Jacob van der Welle. Dit i.v.m. mijn boek over Brabantse oorlogsslachtoffers. In het hoofdstuk over Sint-Oedenrode mag een (korte) levensomschrijving van Jacob als omgekomen verzetsman absoluut niet ontbreken.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 20 februari 2024

Bedankt voor je reactie, Ben. We zullen jouw e-mailadres doorsturen aan de bovenstaande familieleden die hier gereageerd hebben. Veel succes met de publicatie van je boek!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.