Jacobus de Rooij

1923 - 1945

Jacobus wordt op 10 augustus 1923 geboren in Etten is als voorwerker aangesteld bij de NS. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar weigert zich hiervoor te melden. Hij wordt uiteindelijk alsnog naar Duitsland gezonden. Mogelijk is hij na een periode van onderduiken ontdekt en afgevoerd, of heeft hij zich laten overhalen zich toch te melden om erger te voorkomen.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt hij in de Duitse fabrieken aan het werk gezet ten behoeve van de oorlogsindustrie. Voor de lange dagen van zwaar werk schiet de voeding schromelijk tekort en de dwangarbeiders worden met te grote aantallen gehuisvest in koude, tochtige barakken waar de arbeiders geen privacy hebben en blootstaan aan besmettelijke ziekten. Hygiëne en medische zorg zijn nauwelijks toereikend.

Als gevolg van deze omstandigheden bezwijken veel gevangenen van de Arbeitseinsatz, of keren met ernstige lichamelijke en geestelijke trauma’s terug om kort daarna alsnog te overlijden.

Het is niet bekend onder welke omstandigheden Jacobus is omgekomen. Als datum en plaats van overlijden zijn 5 mei 1945 in Münsterdorf ten noorden van Hamburg genoemd. In dat geval behoort hij tot de groep slachtoffers voor wie het einde van de oorlog te laat kwam. Jacobus is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Lübeck-Vorwerk.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.