Hubertus van Rooij

1916 - 1941

Hubertus wordt geboren op 30 april 1916 in Roermond en woont in Eindhoven. Hij meldt zich voor militaire dienst en dient als stoker bij de Koninklijke Marine aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. O 16. De O 16 wordt in 1939 ingedeeld bij de onderzeebootdivisie in Nederlands-Indië, met Batavia’s haven Tandjong Priok als basis. In november 1941 wordt de O 16 samen met de onderzeeërs K XVII en K XVIII ingedeeld bij de eerste divisie van het onderzeebootflottielje; deze ressorteert vanaf 1 december onder Brits commando. Vanaf dat ogenblik voert de O 16 vanuit Singapore patrouilles uit en weet na de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan drie Japanse troepentransportschepen te beschadigen en drie tot zinken te brengen.

Op 15 december 1941, als de O 16 terugkeert van deze succesvolle patrouille, vaart de onderzeeër op een Japanse zeemijn in de Golf van Thailand, veertig kilometer ten noord van het Maleise eiland Tioman. Op een na komen alle 42 bemanningsleden om het leven. Onder de slachtoffers bevindt zich Hubertus; hij is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.