J.M. Kools (bron: M.J.J. Kools)

Jacobus Kools

1903 - 1945

Jacobus wordt geboren op 11 oktober 1903 in Bergen op Zoom en woont in Den Haag, waar hij schoenmaker is. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt hier op 14 februari 1945 – als het zuiden van Nederland al is bevrijd – gearresteerd en vastgezet in de gevangenis te Scheveningen, het beruchte ‘Oranjehotel’. Via kamp Amersfoort volgt zijn deportatie naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij op 18 maart wordt binnengebracht.

Als gevolg van de stelselmatige mishandelingen en ziekte, veroorzaakt door de mensonterende omstandigheden, bezwijkt Jacobus op 8 april 1945 in het kamp. Hij is 41 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jack Kools zei op 2 december 2019

ik kreeg deze site van mijn dochter en zodoende wil ik jullie de documentatie ter aanvulling willen geven als jullie dat graag wil.

BHIC Hilde Jansma zei op 3 december 2019

Beste Jack Kools, wat fijn dat je wat documentatie met ons wilt delen over deze overleden verzetsstrijder. Zou je ons een e-mail willen sturen over alles wat je hebt over Jacobus Kools (en misschien ook andere gesneuvelden)? Dat kan via dit e-mailadres: info@brabantsegesneuvelden.nl .

Marinus J zei op 18 januari 2020

Mij naam is Marinus J Kools en niet Jack dat was de schuilnaam van mijn vader. Ik zou best mijn gegevens willen delen maar kan ook een keer langs jullie stichting komen want het is een heel boekwerk.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 20 januari 2020

Bedankt voor je reactie Martinus. We zijn ontzettend blij dat je je gegevens over je vader met ons zou willen delen. We zouden er  graag zijn verhaal mee willen aanvullen.  Zou je een afspraak willen maken met mijn collega Frank van Doorn (info@bhic.nl) ?

Alvast onze dank, Mariët, BHIC

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.