J.P. Rijsdijk (bron: R. Tak)

Jacobus Rijsdijk

1920 - 1942

Jacobus wordt geboren op 5 februari 1920 in Oud Gastel. Hij dient in Nederlands-Indië als stoker 1e klasse bij de Koninklijke Marine, aan boord van de Hr. Ms. Van Nes. Op 17 februari 1942 escorteert de Van Nes het lijnschip van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, de S.S. Sloet van der Beele, dat Nederlandse troepen transporteert van het eiland Biliton naar Java.

Om 13.00u zetten Japanse bommenwerpers de aanval op de twee schepen in. Als eerste wordt de trage Sloet van der Beele onder vuur genomen. Als dat schip na een voltreffer tot zinken is gebracht, wordt het granaatvuur geconcentreerd op de Van Nes. Dankzij het moedige optreden van scheepscommandant luitenant-ter-zee Charles Lagaaij weet het schip nog twee uur lang de aanval af te slaan. Uiteindelijk wordt de Van Nes eerst op het achterschip en vervolgens midscheeps getroffen. In de daaropvolgende explosie breekt het schip doormidden en zinkt. Van de 143 opvarenden komen er 68 om het leven, onder wie Lagaaij en Jacobus Rijsdijk. Jacobus is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.