Jacobus van Akkeren

1907 - 1945

Jacobus wordt geboren op 26 december 1907 in Amsterdam en woont in Breda. Van beroep is hij handelsreiziger. Over zijn precieze activiteiten tijdens de oorlog is niet veel bekend, maar hij zou vanwege verzetsactiviteiten zijn gedeporteerd naar Rathenow, waar een buitenkamp van Sachsenhausen is geopend. In dit buitenkamp worden de gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden als dwangarbeider ingezet op de werkplaatsen van vliegtuigfabrikant Arado Flugzeugwerke GmbH. De gevangenen maken zeer lange dagen van zwaar werk en lijden onder het chronische gebrek aan adequate huisvesting en voeding. Door hun sterk verzwakte toestand lopen ze groot risico bij ernstige ongelukken betrokken te raken. Ondertussen staan de gevangenen ook bloot aan stelselmatige mishandelingen door de bewakers, met tal van dodelijke slachtoffers tot gevolg. Ook voor Jacobus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 10 januari 1945 in het kamp op 37-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.