Remi van den Akker

1911 - 1943

Remi wordt op 16 juni 1911 geboren in Bergeijk. Als KNIL-militair vertrekt hij naar Nederlands-Indië, waar hij verblijft in Bandoeng. Na de Japanse overwinning wordt hij net duizenden andere KNIL-militairen krijgsgevangen genomen en naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn en komt terecht in het Birmese kamp Anganum, ruim honderd kilometer verwijderd van de westelijke eindhalte in Thanbyuzayat.

De werkzaamheden zijn er vooral in mei en juni 1943 extreem zwaar. De dwangarbeiders worden er 16 uur per dag, merendeels in de stromende regen, aan het werk gezet om een spoordijk aan te leggen. In het kamp bevinden zich daardoor zeer veel ernstig zieken. Ook Remi wordt getroffen en bezwijkt aan de geleden ontberingen op 22 december 1943. Hij is 32 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.