J.H. van Muilekom (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jacobus van Muilekom

1926 - 1948

Jacobus wordt geboren op 3 oktober 1926 in Empel, dan nog een zelfstandig dorp ten noorden van ’s-Hertogenbosch. Opgeroepen voor de dienstplicht komt hij in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de veldartillerie.

Voor de vervulling van zijn dienstverband zal hij naar Nederlands-Indië afreizen, waar direct na de Japanse capitulatie het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is losgebarsten. Jacobus wordt uitgezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van drie maanden vertrekt hij met de Zuiderkruis naar de Oost, waar hij in juni 1947 aan land gaat in Semarang op Java.

Tijdens en na de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 werkt Jacobus’ eenheid nauw samen met KNIL-eenheden in Midden-Java. Naast het bieden van artillerieondersteuning voert Jacobus ook wachtdiensten uit en worden er patrouilles gelopen.

Vanaf het voorjaar van 1948 is het betrekkelijk rustig in de sector waarin Jacobus actief is, maar de Nederlandse militairen lopen nog steeds risico door hinderlagen van Indonesische infiltranten en achtergebleven boobytraps. Ook ongelukken in het verkeer of met munitie plaagden de Nederlandse inzet in Indië. Een van deze oorzaken hebben geleid tot de dood van Jacobus op 25 september 1948 in Semarang. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.