Jacobus van Oorschot

1906 - 1940

Jacobus wordt geboren op 8 juni 1906 in Cromvoirt. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als huzaar ingedeeld bij de cavalerie. Als de oorlogsdreiging in de loop van 1939 en 1940 ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Jacobus met zijn onderdeel gelegerd in de tweede (ook: Nieuwe) Alexanderkazerne in Den Haag, als onderdeel van de verdediging van Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de oprukkende legers uit om paratroepen naar strategische punten verderop in Holland te brengen en Nederlandse steunpunten onder vuur te nemen. Hiermee proberen de Duitsers Nederland tot een snelle capitulatie te dwingen.

De Alexanderkazerne wordt in de vroege ochtend van die eerste oorlogsdag, 10 mei zwaar gebombardeerd. 79 reservisten komen hierbij om het leven, onder wie Jacobus. Hij is 33 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ton Bos zei op 13 juni 2022

De kazerne waar het om gaat is de Nieuwe Alexanderkazerne. Jacobus van Oorschot ligt begraven op het Militaire Erehof dat gelegen is op de Algemene Begraafplaats in Den Haag (Kerkhoflaan 12).
Kijk op www.oorlogsgravendenhaag.com
Wij zoeken nabestaanden van Jacobus van Oorschot. Neem contact met ons op.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 14 juni 2022

Bedankt voor de aanvulling, Ton Bos. Dat het om de nieuwe Alexanderkazerne ging hebben we in het verhaal opgenomen.

Als er om contact met je wordt verzocht hoor je dat natuurlijk van ons.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.