J.A.A.M. de Waal (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jacques de Waal

1900 - 1944

Jacques wordt geboren op 21 januari 1900 in Ravenstein als zoon van Petrus de Waal en Geertuida Teunissen. Ten tijde van de Duitse bezetting werkt hij als evacuatieambtenaar in Wassenaar, waar hij zich heeft aangesloten bij het Haagse verzet.

Begin oktober 1944 pleegt het verzet een sabotageactie op het spoor bij Rijswijk. Als vergelding wordt Jacques samen met negen anderen door de Duitsers opgepakt en naar spoorwegovergang ’t Haantje in Rijswijk gebracht. Daar worden ze allemaal in de avond van 7 oktober 1944 gefusilleerd. Ofschoon enkelen van hen in het verzet actief waren, had geen van hen had iets met de sabotageactie te maken. Jacques is 44 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Rijswijk op begraafplaats Oud-Rijswijk.

Ook expediteur Pieter Bogaard uit Breda wordt bij deze represailleactie omgebracht.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Niet belangrijk zei op 4 mei 2022

Dit was mijn oudoom.
Trots om te horen over hoe hij heeft geprobeerd te helpen door in het verzet te gaan. Ik wens iedereen op welke manier dan ook verbonden met oorlogsleed toen en nu heel veel sterkte toe.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 mei 2022

Bedankt voor uw reactie, ik kan me alleen maar aansluiten bij uw wens.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.