Arie de Waal (bron: P. van den Doel)

Arie de Waal

1917 - 1944

Arie wordt geboren op 4 juli 1917 in de gemeente Wijk en Aalburg. Tijdens de Duitse bezetting is hij als wachtmeester aangesteld bij de gemeentepolitie van Huizen in Noord-Holland. Daar heeft hij zich aangesloten bij een verzetsgroep die in Het Gooi actief is in de illegale verspreiding van wapens.

In september 1944 wordt Arie tijdens uitvoering van een gevaarlijke opdracht voor de groep verraden en gearresteerd. Niet lang daarna wordt hij op 28 september in Huizen gefusilleerd. Arie is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oude gemeentelijke begraafplaats in Huizen. Voor zijn inzet wordt Arie postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Peter van den Doel zei op 23 augustus 2018

Bij Koninklijk Besluit nr. 17 van 5-12-1952 is postuum aan Arie de Waal toegekend de dapperheidsonderscheiding het Kruis van Verdienste: ‘Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk gediend als lid ener verzetsgroep in het Gooi, die zich onder meer verdienstelijk maakte met distributie van wapens. In September 1944 kwam hij bij de vervulling van een hoogst gevaarlijke semi-militaire opdracht door verraad in handen der Duitsers en werd 28 September gefusilleerd.’
Bron: https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/165936/arie-de-waal

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 augustus 2018

Bedankt voor de informatie, Peter! We nemen dit mee voor in zijn biografie in de definitieve eregalerij.

Teunis Arie va… zei op 4 mei 2024

Arie was de verloofde van mijn moeder en altijd op 4mei hing de vlag halfstok, tijdens de dodenherdenking. De foto stond bij ons thuis en ik ben naar hem genoemd.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 6 mei 2024

Bedankt voor je mooie reactie Arie, wat in en in triest dat de toekomst van zowel jouw moeder als Arie zo in één klap anders geworden is. Voor Arie was er helemaal geen toekomst meer, voor jouw moeder liep alles anders. Maar wat mooi dat zij haar zoon naar hem vernoemd heeft.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.