L.A. van Vuren (bron: Oorlogsgravenstichting)

Lucas van Vuren

1927 - 1946

Lucas wordt geboren op 10 november 1927 in het Zuid-Hollandse Dubbeldam en woont in Breda. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger bij de Koninklijke Marine. Hij reist af naar de Verenigde Staten voor opleiding tot marinier en de voorbereiding op zijn dienst in Oost-Azië, waar de Japanners op dat moment nog worden bevochten.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als kort daarop de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarin vooral buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. De bestemming van de mariniers wordt gewijzigd in Nederlands-Indië, om daar de orde en rust te herstellen. In december 1945 reist Lucas met de mariniersbrigade, verdeeld over een aantal kort na elkaar vertrekkende troepentransportschepen, af naar de Oost.

Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het South East Asia Command (SEAC), kondigt echter tot grote woede van de Nederlandse militairen voor hen een landingsverbod af voor Java en Sumatra. Hiermee probeert hij te verhinderen dat de chaotische situatie in de archipel escaleert in een grootschalige oorlog waar de dan nog gestationeerde Britse troepen in verzeild kunnen raken. Daardoor duurt het nog tot maart 1946 voordat Lucas kan debarkeren in Soerabaja. Tot die tijd is hij met de mariniers gelegerd in Brits-Malakka.

Na het overnemen van posten van de nog aanwezige Britse troepen op Java, wordt Lucas met name ingezet in het oosten van het eiland, waar aan het Soerabaja-front felle strijd wordt geleverd tegen de revolutionairen. Aansluitend worden de mariniers ook ingezet bij operaties in de binnenlanden.

Tijdens patrouillegang rond Soerabaja raakt Lucas zwaargewond als gevolg van een vijandelijke mitrailleurkogel en wordt in kritieke toestand binnengebracht in het marinehospitaal van de stad. De geboden hulp mag echter niet meer baten. Lucas overlijdt op 6 juli 1946, 18 jaar oud. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

j..van vurenjvan zei op 9 november 2019

luuk een kaarsje opgestoken voor jou verjaardag

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 12 november 2019

Bedankt J. van Vuren, voor het opsteken van dit kaarsje ter gelegenheid van de geboortedag van Lucas.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.