Jacques Lemmen (inzending G. Breugelmans)

Jacques Lemmen

1904 - 1944

Jacques wordt geboren op 18 december 1904 in Roosendaal en is commissionair in effecten van beroep. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als een van de leiders van de verzetsgroep Voor God en Koning, gevestigd in Den Haag. De groep houdt zich vooral bezig met spionage voor de Nederlandse inlichtingendienst in Londen, totdat deze wordt geïnfiltreerd door collaborateur Adriaan Breed die hen verraad aan de Sicherheitsdienst (SD).

Op 22 juni 1944 staan er agenten van de luchtbeschermingsdienst bij Jacques thuis voor de deur die het huis willen controleren op verduistering. Zodra ze binnen zijn, onthullen ze zich als agenten van de SD. Jacques wordt gearresteerd en zwaar mishandeld. Uiteindelijk wordt hij binnengebracht in kamp Vught, waar hij op 4 september 1944 wordt gefusilleerd. Jacques is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.