J.H. Leijten (bron: Oorlogsgravenstichting)

Johannis Leijten

1914 - 1940

Johannis wordt geboren op 19 juli 1914 in Tilburg en gaat na zijn schooljaren aan het werk als machinebankwerker. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannis als dienstplichtige onder de wapenen geroepen en met de rang van korporaal ingedeeld bij de motorcompagnie van het 1e bataljon van het 3e Regiment Infanterie. Begin mei 1940 is het bataljon gelegerd aan de Peel-Raamstelling, in de omgeving van Mill.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Een Duitse pantsertrein weet die dag ongehinderd over het Duitsch Lijntje de stelling te passeren en zet een troepenmacht af in de omgeving van de plaats Zeeland die vervolgens de verdedigers bij Mill aanvalt. In de zogenaamde, tweedaagse Slag bij Mill die dan uitbreekt, wordt Johannis op 10 mei krijgsgevangen genomen bij kazemat B-537. Enkele momenten daarna wordt hij dodelijk getroffen door een verdwaalde, mogelijk Nederlandse kogel. Johannis overlijdt ter plaatse op 25-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.