J.J.T. Rademakers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jacques Rademakers

1913 - 1944

Jacques wordt geboren op 29 mei 1913 in Etten-Leur en woont in het Zeeuwse Hulst. Hij is werkzaam als radiotechnicus en stelt zijn kennis tijdens de bezettingsjaren beschikbaar voor de ondergrondse, hoewel over zijn precieze illegale activiteiten niets bekend is. De Duitsers komen op enig moment in 1944 achter zijn verzetswerk en arresteren hem. Jacques wordt vastgezet in kamp Amersfoort, waar hij aan het brute regime wordt onderworpen.

Op 11 oktober 1944 wordt hij op transport gezet naar Duitsland en komt drie dagen later aan in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Vanuit Neuengamme wordt Jacques doorgestuurd naar het buitenkamp Meppen-Versen bij de Nederlandse grens, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk wordt gezet in de steenfabrieken, kleigaten en turfvelden. Door mishandeling, slechte voeding en het ontbreken van medische zorg komen ruim 250 gevangenen van ziekte en uitputting om het leven. Een van de gevangenen voor wie de ontberingen uiteindelijk te veel wordt, is Jacques. Hij overlijdt in het kamp op 6 december 1944, 31 jaar oud.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.