Johan Rasenberg (bron: familie Rasenberg)

Johan Rasenberg

1922 - 1944

Johan wordt geboren op 5 mei 1922 in de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe als zoon van Machiel Rasenberg en Pietronella van Opstal. Hij woont in Terheijden, waar hij landbouwer is. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland, maar Johan weigert te gaan. Tot tweemaal toe weet hij zich verborgen te houden en zo deportatie te ontlopen.

Nadat hij voor de derde keer is opgeroepen om zich te melden, verbergt hij zich in zijn ouderlijk huis in Wagenberg. Deze keer gaat het mis. Hij wordt daar door twee NSB’ers gearresteerd en vastgebonden tussen hen in op de fiets afgevoerd.

Johan per trein naar Duitsland vervoerd en belandt in Finthen bij Mainz, waar hij vermoedelijk tewerkgesteld wordt op de vliegbasis. In Finthen bevindt zich voor deze vliegbasis in elk geval een buitenkamp van het werk- en heropvoedingskamp Hinzert, even ten oosten van Trier. Mogelijk is Johan via dit kamp in Finthen terechtgekomen, maar dat is niet zeker. In Hinzert worden met name werkweigeraars en onderduikers zoals Johan vastgehouden en uitgezet naar een van de buitenkampen om bij wijze van ‘heropvoeding’ zware dwangarbeid te verrichten.

Op 1 oktober 1944 komt Johan in Finthen om het leven bij een Engels bombardement, dat vermoedelijk de vliegbasis als doelwit heeft. Johan is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Frankfurt-Oberrad.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Johan van der Made zei op 22 januari 2020

Heb eindelijk nogmaals contact gehad met de familie en daarin was met nu akkoord met de door mij eerder verstrekte informatie.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 januari 2020

Bedankt, Johan. Het verhaal heb ik nu geplaatst. Mochten er naar aanleiding daarvan nog opmerkingen zijn, dan kun je die altijd aan ons doorgeven. Dan passen wij het aan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.