Jan Bak

1890 - 1944

Jan wordt geboren op 8 oktober 1890 in Roosendaal als zoon van Pieter Bak en Susanna Mersie. Hij woont met zijn vrouw Magdalena Snel en hun twee kinderen in Rotterdam, waar hij werkt als monteur. Ook is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB).

Ten tijde van de Duitse bezetting is Jan, inmiddels weduwnaar, niet aangesloten bij een verzetsgroep. Op 10 en 11 november 1944, als het zuiden van Nederland inmiddels al bevrijd is, vindt in Rotterdam de grote razzia plaats. Officieel worden de opgepakte mannen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, afgevoerd, maar vermoedelijk speelt ook de angst van de Duitsers voor gewapende verzetsacties door de bevolking een rol.

Ook Jan wordt in het kader van razzia opgepakt, maar hij verzet zich tegen deportatie en wordt daarvoor op 11 november 1944 ter plekke gefusilleerd. Jan is 54 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.