Jan Eilers

1910 - 1943

Jan wordt geboren op 11 december 1910 in Amsterdam. Hij gaat in Eindhoven wonen om te werken als laboratorium-assistent bij Philips. In reactie op de afgedwongen Arbeitseinsatz worden eind april 1943 landelijk massale stakingen georganiseerd die door de Duitsers buitengewoon gewelddadig worden beëindigd. De meeste stakingen zijn op 3 mei afgelopen. Behalve door het optreden van de Duitsers gaan veel mensen weer aan het werk vanwege het stuurloze karakter van de stakingen.

Ook bij Philips in Eindhoven wordt massaal gestaakt. Als op maandagochtend 3 mei de fabrieken met een kleine personeelsbezetting het werk hervatten, grijpen de Duitsers hard in. Met overvalwagens trekt de Duitse politie de stad in om stakers te arresteren. In het hoofdkantoor van Philips installeren de Duitsers een Standgericht voor de veroordeling van de stakers. Uit een groot aantal arrestanten worden zeven willekeurige personen gekozen die als voorbeeld moeten dienen. Een van hen is Jan. Samen met zes medestakers wordt hij op de fabrieksbinnenplaats voor het vuurpeloton gezet en nog diezelfde maandagmiddag gefusilleerd. Jan is 32 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.