Jan Klerkx (bron: J. Klerkx)

Jan Klerkx

1928 - 1950

Jan wordt geboren op 9 januari 1928 in Eindhoven als achtste van de negen kinderen van Johannes Klerkx en Pieternella Gruiters. Hij werkt in Eindhoven als automonteur. In 1948 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de 2e compagnie van het 4e bataljon Militaire Politie (MP). Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

Als chauffeur voert Jan met een jeep of per motor ondersteunende taken uit voor zijn bataljon dat in Midden- en West-Java actief is. Het wordt daar met name ingezet voor onderzoek van gepleegde misdrijven, het verlenen van assistentie aan de Algemene Politie, militaire verkeerscontrole, de behandeling van krijgsgevangenen, het handhaven van krijgstucht en ziektebestrijding. Ook wordt het bataljon gevraagd om hulp te verlenen bij het handhaven van orde en rust in gebieden waar revolutionaire cellen actief zijn.

Op 1 april 1950 is de soevereiniteitsoverdracht al enkele maanden een feit. De Nederlandse troepen die dan nog in de voormalige kolonie zijn, worden in de loop van het jaar gerepatrieerd. Jan wordt die dag als waardering voor zijn inzet bevorderd tot korporaal. Hij heeft nog vier maanden dienst in het vooruitzicht.

Vier dagen later, op 5 april om 5.30u in de ochtend, haalt Jan met zijn jeep de drie Indonesische bedienden van de eetzaal in Semarang op. Op de weg nadert hem in tegengestelde richting een andere wagen die ondanks het duister enkel zijn parkeerlampen aan heeft gezet. Beleefdheidshalve ontsteekt ook Jan zijn parkeerlampen, in plaats van de dimlichten. Nadat de tegenligger is gepasseerd en Jan zijn grote lichten weer ontsteekt, doemt er enkele meters voor hem een zware vrachtauto op die zonder verlichting op de weg geparkeerd staat. Jan remt uit alle macht en trekt aan het stuur, maar raakt van de weg af. Door de schok wordt hij uit de jeep geslingerd en komt met zijn hoofd hard tegen een ijzeren telefoonpaal aan. Jan is op slag gedood. Ook een van de Indonesische bijrijders komt bij het ongeluk om het leven; een andere raakt zwaargewond, terwijl de laatste met de schrik vrij komt.

Jan is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan Klerkx zei op 19 september 2019

Met respect.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.