C.A.L. Klerx (bron: Oorlogsgravenstichting)

Kees Klerx

1927 - 1947

Kees wordt geboren op 2 oktober 1927 in Vlijmen als een van de 14 kinderen van Adrianus Klerx en Anna van Pinksteren. Hij werkt thuis op de boerderij, totdat hij als dienstplichtige in oktober 1946 opkomt bij de Koninklijke Landmacht in Blerick, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 4-11 Regiment Infanterie. Op 5 februari 1947 vertrekt hij aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië voor de vervulling van zijn dienstverband. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd zendt de Nederlandse regering uiteindelijk ruim 200.000 militairen naar de kolonie om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Na een zeereis van een maand debarkeert Kees in Batavia.

Zijn bataljon wordt aanvankelijk ingezet voor wachtdiensten, onder andere bij de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In juni 1947 wordt het bataljon gelegerd in de haven van Tandjong Priok. Het bataljon wordt niet ingezet tijdens de Eerste Politionele Actie, maar wel daarna om de nieuw veiliggestelde sectoren op Java te zuiveren en te bewaken. Op 2 december 1947 sneuvelt Kees tijdens militaire actie in Bengkok, ten zuidoosten van Tasikmalaja. Bij deze gevechten komen ook Jan Brabers uit Tilburg en Martinus Scheffers uit Roermond om het leven. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung. In zijn woonplaats Vlijmen is een straat naar Kees vernoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.