Jan Nederveen, voorkant bidprentje (bron: L. Verkooijen)

Jan Nederveen

1927 - 1949

Jan wordt geboren op 8 januari 1927 in Helmond als zoon van Johannes Nederveen en Agnes Boombeek. Hij woont in bij twee tantes. In 1947 komt hij als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 5-6 Regiment Infanterie.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jan voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Hij ziet erg op tegen zijn vertrek. Eind januari 1948 vertrekt Jan met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand debarkeert in Semarang op Java.

Jans bataljon wordt vanuit Semarang overgebracht naar Pekalongan en begin mei gelegerd op verschillende posten in het binnenland, waar patrouilles en zuiveringsacties worden gehouden. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 17 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt hij met zijn eenheid via Kartasoera naar Solo (Soerakarta) gezonden voor de zuivering en beveiliging van die stad. Ook verderop in Wonogiri en Klaten wordt zijn bataljon bij militaire operaties ingezet. Na afloop van de Tweede Politionele Actie lijkt de rust grotendeels te zijn teruggekeerd, maar in de maanden daarna neemt het geweld met de revolutionairen weer toe.

Jan heeft vermoedelijk niet alles van de gevechten meegekregen. Zijn directe commandant, korporaal Piet Verbiest uit Eindhoven, heeft veel oog voor zijn mannen en omdat hij weet dat Jan zeer angstig is, ontziet hij hem zoveel mogelijk bij acties en patrouilles.

Piets zorg kan echter niet voorkomen dat Jan alsnog slachtoffer wordt van het oorlogsgeweld. Op Paaszaterdag 16 april 1949 sneuvelt hij bij een gewelddadig treffen in het gebied tussen Batoeretno en Batoewarno. Hij is 22 jaar geworden. Ook Piet en soldaat Jos van Beek uit Baarle-Nassau komen bij diezelfde actie om het leven.

Jan vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.