Klaas Nauta (bron: K. Nauta)

dr. Klaas Nauta

1910 - 1945

Klaas wordt geboren op 12 februari 1910 in Sneek en woont in Bergen op Zoom, waar hij als doctor lesgeeft op de Rijks HBS. In augustus 1939 huwt hij Geertje Ebens uit Putten met wie hij een zoon heeft.

Na de bevrijding van Bergen op Zoom is Klaas als reserve 1e luitenant in dienst van het Militair Gezag, mogelijk als lid van de Militaire Geneeskundige Dienst. In die hoedanigheid bevindt hij zich op 28 maart 1945 in het Belgische Willebroek, waar hij dan om het leven komt door onbekende oorzaak. Mogelijk komt hij daar om het leven als gevolg van een ongeluk met een achtergebleven landmijn.

Klaas is 35 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Karst Nauta zei op 4 augustus 2019

Afbeelding opgestuurd

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 augustus 2019

Dag Karst, hartstikke bedankt voor de foto! Deze is in goede orde aangekomen en zal ik plaatsen op de site (er worden soms geen ontvangstbevestigingen verzonden, dus leek het alsof er niets was ingestuurd).
Is er u toevallig iets bekend over de omstandigheden waaronder Klaas is overleden? Gezien de plaats en datum hebben we aangenomen dat hij mogelijk verongelukt is, of aan een ziekte was bezweken, maar dat hebben we nog niet kunnen bevestigen.
En klopt het dat Klaas was aangesloten bij de Militaire Geneeskundige Dienst, vallend onder het Militair Gezag?

Karst Nauta zei op 20 september 2019

Over de doodsoorzaak van mijn vader Klaas Nauta weet ik dat hij, op reis met zijn chaufeur om uniormen voor de Binnenlandse Strijdkrachten te regelen, in het Belgische Willebroek bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen.
Over de Militaire Geneeskundige Dienst destijds is mij niets bekend.

Karst Nauta zei op 21 september 2019

Ik vermoed dat de Militaire Geneeskundige Dienst, vallend onder het Militair Gezag, is ingeschakeld bij de repatriëring de patiënt in coma of van het stoffelijk overschot uit België.

Karst Nauta zei op 21 december 2022

Mijn vader die ik nooit bewust heb gekend.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 22 december 2022

Beste Karst, hartelijk dank voor je reactie en ook nog voor je eerdere bijdragen. Wat verdrietig dat je je vader nooit bewust hebt gekend. Nogmaals bedankt voor de informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.