Marius Nederveen (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Marius Nederveen

1920 - 1944

Marius – door de familie ‘Maar’ genoemd – wordt geboren op 15 april 1920 in Dussen als vierde van acht kinderen. Na de lagere school gaat hij eerst in de landbouw en vervolgens in de vlasserij werken. Ook werkt hij kort in een suikerfabriek in Breda.

Als Marius achttien jaar oud is, leert hij Anna van Pelt kennen met wie hij zich spoedig verloofd. Rond deze tijd begint Maar met de opbouw van een assurantieportefeuille, om als verzekeringsagent aan de slag te gaan. Omdat Maar bekendstaat als eerlijk en betrouwbaar, maakt hij zich bij dat werk al gauw geliefd. De toekomst ziet er voor Marius en Anna veelbelovend uit.

Als de Duitse bezettingsjaren aanbreken, gaat Marius het verzet in als hulpverlener aan onderduikers. Om voor hen aan bonkaarten te komen, neemt Maar deel aan overvallen op de distributiekantoren, zoals op 1 februari 1944 in Hank. Ook neemt Marius de verspreiding van illegale bladen als Ons Volk en Trouw in Dussen en omgeving op zich.

In het voorjaar van 1944 worden in Den Haag plannen gemaakt door de Knokploeg-Peter van Peter van der Smit uit Schiedam om een wapendropping te organiseren. Na enkele opties te hebben bekeken, wordt Helvoirt als geschikte locatie aangewezen. Peters contact die aan wapens kan komen, is echter een verrader die de Sicherheitsdienst (SD) op de hoogte houdt van de gemaakte plannen. Peter heeft ondertussen contact gezocht met het verzet in het Land van Heusden en Altena om assistentie te verlenen bij de wapendropping.

In de middag van 15 juni 1944 keert Marius per fiets vanaf zijn ouderlijk huis nog een laatste keer terug naar Anna om afscheid te nemen. Er staat hem en zijn verzetskameraden Jan Hak en Hans Roelink een gevaarlijke opdracht te wachten. Het is de laatste keer dat ze Maar in leven ziet. ’s Avonds komen de knokploegleden in Helvoirt aan op de plaats van de wapendropping, niet wetend dat de SD hen in een nabijgelegen schuur opwacht. Als ze naar binnen zijn gelokt, worden ze allemaal, vrijwel de gehele KP-Peter en alle verzetsstrijders uit het Land van Heusden en Altena, gearresteerd en naar kamp Vught overgebracht. In de vroege ochtend van 29 juli 1944 worden ze daar geëxecuteerd op de fusilladeplaats. Marius is een van de slachtoffers van het verraad van de knokploeg. Hij is 24 jaar geworden.

Anna blijft alleen achter, maar Marius is nooit uit haar leven verdwenen. In gedachten altijd trouw gebleven, zou ze nooit in het huwelijk treden. Ze overlijdt op 13 februari 2011 op 90-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.