Jan Neijens

1918 - 1945

Jan wordt geboren op 19 april 1918 in Breda als vijfde van de twaalf kinderen van August Neijens en Augusta van Iersel. Sinds 1936 werkt Jan als bedrijfsleider bij de Kwatta-chocoladefabriek in Breda, naast zijn vader die van 1910 tot 1922 bedrijfsleider was en sindsdien als adjunct-directeur is aangebleven.

Tijdens de Duitse bezetting is Jan actief voor de ondergrondse en wordt daarvoor gearresteerd en vastgezet in kamp Vught. Op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) is de SS overgegaan tot de evacuatie van het kamp, in verband met de naderende geallieerde troepenmacht. Samen met de mannelijke gevangenen wordt Jan op transport gezet naar Sachsenhausen ten noorden van Berlijn. Ruim een maand later, op 16 oktober 1944, wordt hij doorgezonden naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden zware dwangarbeid moet verrichten.

Later wordt Jan tewerkgesteld in het buitenkamp Dessauer Ufer, in het Hamburgse stadsdeel Veddel. Vandaaruit wordt Jan met 2000 gevangenen aan het werk gezet om verspreid over de stad puin te ruimen en oorlogsschade te herstellen. In het kader van het Geilenbergprogramm, gericht op het herstel van de Duitse petroleumproductie, wordt Jan daarnaast ingezet bij de waterwerken, brouwerijen, de petroleumfabrieken en langs het spoor. Het uitputtende werk vindt plaats onder scherp toezicht van de SS.

De slechte behandeling, ondervoeding en uitputting worden Jan uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt in het buitenkamp in Hamburg-Veddel op 12 februari 1945. Jan is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Hamburg-Ohlsdorf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Peter van der Wegen zei op 3 maart 2019

De naam van Jan Neij(y)ens wordt vermeld op een gedenkplaat/plaquette. Zie hiervoor Piet van der Wegen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.