Jurgen Nekeman

1980 - 2002

Jurgen wordt geboren op 15 juni 1980 in Oosterhout. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als korporaal ingedeeld bij het 42e Tankbataljon. Als onderdeel van de NAVO Stabilisation Force wordt hij uitgezonden naar Bosnië-Herzegovina gezonden.

Nadat de oorlog daar in 1995 is beëindigd, zent de NAVO een troepenmacht om toe te zien op de naleving van het vredesverdrag. In tegenstelling tot de eerdere VN-missie UNPROFOR was de Implementation Force (IFOR) een zwaarbewapende troepenmacht die meer gezag moest uitstralen. Omdat alle partijen het vredesverdrag naleven, kan IFOR na een jaar worden vervangen door de kleinere Stabilisation Force (SFOR). Deze blijft tot december 2004 in Bosnië. In de tussentijd kan de missie steeds verder afgebouwd worden en krijgt daardoor na verloop van tijd ook een meer administratief dan militair karakter.

De Nederlandse bijdrage aan IFOR/SFOR bestaat uit een gemechaniseerd bataljon dat als zelfstandige eenheid opereert in de sector van een Britse divisie. Daarnaast worden op kleine schaal eenheden van de landmacht, luchtmacht en marine ingezet.

Nadat Jurgen voor een eerste keer naar Bosnië-Herzegovina is uitgezonden, keert hij net als veel militairen met posttraumatische stressstoornissen terug. Ondanks overduidelijke signalen dat hij het werk niet meer aankan, wordt hij voor een tweede keer uitgezonden. Dit wordt hem uiteindelijk te veel. Op 24 juli 2002 komt hij om het leven in Novi Travnik. Jurgen is 22 jaar geworden en wordt thuis in Oosterhout begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.