Johannes Nelemans

1914 - 1940

Johan wordt geboren op 21 oktober 1914 in de gemeente Ginneken en Bavel. Opgeroepen voor de dienstplicht, komt hij in 1934 op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het Regiment Wielrijders in Vught. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij in augustus 1939 gemobiliseerd en in Dordrecht ingezet voor de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de troepenmacht uit om met parachutisten strategische punten verderop in Holland in te nemen. Bij Dordrecht komt het in de eerste dagen tot hevige gevechten tussen Nederlandse verdedigers en Duitse parachutisten.

Waarschijnlijk loopt Johan op 12 mei zware verwondingen aan zijn gezicht op door een handgranaat. Als zijn compagnie in de avond van 12 mei de straat verlaat om in het centrum van Dordrecht te hergroeperen, wordt Johan gewond achtergelaten in het pand Toulonselaan 72 dat de dag erop in brand wordt geschoten. Johan komt die 13e mei om het leven in de vlammen. Hij is 25 jaar geworden en wordt bijgezet op de gemeentelijke begraafplaats Essenhof in Dordrecht.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Stichting Fort… zei op 14 februari 2018

Johan Nelemans werd op 1 februari 1934 als gewoon dienstplichtige van de lichting 1934 ingelijfd bij het Regiment Wielrijders en bij de reorganisatie daarvan op 1 maart 1939 geplaatst bij het 2e Regiment Wielrijders. Op 29 augustus 1939 werd hij gemobiliseerd.

Tijdens de vijfdaagse oorlog van mei 1940 diende hij bij de 2e Compagnie van II-2RW.

Hij is begraven op de Erehof van de algemene begraafplaats te Dordrecht in een enkel graf met daarop een steen van de Oorlogsgravenstichting. Posthuum werd aan hem het Oorlogsherinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland Mei 1940' toegekend (d,d, 4-10-1948).

Zijn naam is vermeld op het Gedenkmonument voor de gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.

Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 100.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2018

Beste Stichting, wederom dank voor de gegevens over Johan Nelemans. We gaan de informatie in ons bestand verwerken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.