Graf van Jan Peters Rit (bron: J. Leenen-Peters Rit)

Jan Peters Rit

1920 - 1942

Jan wordt geboren op 20 juli 1920 in Cuijk en woont in Mierlo. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond meldt Jan zich voor militaire dienst bij de infanterie en wordt als soldaat ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL op Java; Jan wordt rond deze dag krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt hij later naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Jan wordt vermoedelijk met ongeveer 1700 andere Nederlandse gevangenen, waaronder 500 reserveofficieren, op 16 oktober 1942 met de Tacoma Maru van Tandjong Priok bij Batavia naar Rangoon in Birma getransporteerd. De gevangenen zitten er in overvolle ruimten bij elkaar; de volgende dag breekt aan boord bacillaire dysenterie uit die zich zeer snel verspreid. Op 19 oktober bereikt het schip de rede van Singapore, waar 63 ernstig zieken aan wal gebracht worden. De overige krijgsgevangenen blijven aan boord. Vijf dagen later vertrekt het schip en vaart langs de kust van Malakka in een konvooi van zes schepen. Onderweg wordt het konvooi door twee geallieerde onderzeeërs aangevallen, waarna het schip een week lang blijft liggen in de veilige haven Pinang. Vanwege de extreme hitte in het ruim worden de ernstig zieken aan dek gelegd. Er worden echter geen medicijnen beschikbaar gesteld, zodat de dysenterie zich blijft uitbreiden. Op 2 november begint de overtocht naar Rangoon in Birma, waar de krijgsgevangenen vijf dagen later aan land worden gebracht. 14 ernstig verzwakte gevangenen worden overgebracht naar het Japanse hospitaal; de overigen, onder wie nog altijd honderden zieken, worden naar de gevangenis gebracht.

Jan bezwijkt op 10 december 1942 in de gevangenis van Rangoon, waarschijnlijk als slachtoffer van de dysenterie-uitbraak op de Tacoma Maru. Hij is 22 jaar geworden en wordt bijgezet op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.