p. Piet Peters

1912 - 1945

Piet wordt op 27 november 1912 geboren in het Limburgse Ottersum. Als priester van het Gezelschap van het Goddelijk Woord is hij kapelaan-assistent te Steyl, maar hij heeft ook in Uden gewoond. Tijdens de Duits bezetting is hij samen met pastoor Windhausen actief in het verzet als lid van de afdeling Tegelen van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Op 11 februari 1945 worden ze door de Grüne Polizei gearresteerd en afgevoerd naar de Duitse concentratiekampen. Ze komen uiteindelijk terecht in kamp Buchenwald bij Weimar, waar ze allebei om het leven komen. Piet overlijdt op 6 april 1945, op 32-jarige leeftijd.

Voor zowel Piet als voor pastoor Windhausen worden misleidende doodsoorzaken opgegeven: Piet zou aan ‘algehele bloedvergiftiging’ en Windhausen aan een ‘hartverlamming’ zijn overleden. Voor beiden geldt echter dat de erbarmelijke omstandigheden en zware mishandelingen in het kamp hen  te veel zijn geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.