Jan van der Slikke (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan van der Slikke

1924 - 1945

Jan wordt geboren op 10 november 1924 in het Friese Kollumerland als tweede zoon van Gabriël van der Slikke en Wilhelmina Pauptit. Hij groeit op in een gereformeerd gezin en studeert klassieke talen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij dan ook woont. Daarnaast is hij actief als evangelist.

Ten tijde van de Duitse bezetting is hij samen met zijn zus Hanna in Roosendaal actief voor de verzetsgroep Rolls Royce. Ze worden gelijktijdig door de Duitsers ontdekt en gearresteerd, waarna ze overgebracht worden naar Utrecht; Jan belandt in de gevangenis aan de Gansstraat en Hanna in de vrouwengevangenis aan het Wolvenplein.

Op 30 januari 1945 wordt Jan met vier andere Todeskandidaten uit de cel gehaald. Als represaille voor de sabotage van een Duitse wegversperring in de buurt van Lunet 2 worden ze bij de kruising van de Rijndijk en Koningsweg in Utrecht gefusilleerd. Jan is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Utrecht op de gemeentelijke begraafplaats Soestbergen. Hanna overleeft de oorlog.

Jan is de broer van Bram die op 7 februari 1944 te Gorinchem in onderduik overlijdt.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.