Jan van der Wielen (bron: H. Verkaik)

Jan van der Wielen

1926 - 1947

Jan wordt geboren op 7 januari 1926 in Eindhoven. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich in het voorjaar van 1947 bij de Koninklijke Infanterie in Ede, waar hij is ingedeeld bij het 3-12 Regiment Veldartillerie.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jan voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van een kleine twee maanden vertrekt hij begin mei met de Johan van Oldenbarnevelt naar de Oost. Na een zeereis van een maand gaat Jan aan land bij Batavia en wordt na aankomst overgebracht naar Batoedjadjar in West-Java voor de aflossing van het KNIL daar. De aflossing zelf gaat echter niet door, omdat alle troepen nodig zijn voor een aankomende, grootschalige actie die zomer.

Na lange, vruchteloze pogingen tussen Nederland en de Republiek om het Akkoord van Linggadjati uitgevoerd te krijgen, geven Den Haag en Batavia legercommandant S.H. Spoor toestemming om met ingang van 21 juli 1947 de Eerste Politionele Actie te beginnen. Doel is het weer onder Nederlandse controle krijgen van economisch vitale gebieden op Java en Sumatra, om zo de Republiek naar de onderhandelingstafel te dwingen. Voor de Nederlandse militairen raken de gebeurtenissen na maandenlang wachten en ingehouden acties langs de demarcatielijnen plotseling in een stroomversnelling. Op 23 juli krijgt Jan opdracht om met zijn eenheid de infanterie ten zuiden van Bandoeng met artillerievuur te ondersteunen. Diezelfde nacht wordt het kamp in Batoedjadjar door tweehonderd revolutionaire strijders aangevallen, waarna een fel vuurgevecht van anderhalf uur losbarst. De aanval wordt met succes afgeslagen.

Tactisch gezien is de Actie een succes; de weerstand van de revolutionairen is snel gebroken en alle militaire doelen worden gehaald. Diplomatiek loopt Nederland echter ernstige imagoschade op en onder toenemende internationale druk wordt de Actie op 4 augustus beëindigd. Al snel dient zich een ander kritiek probleem voor; er moet nu een veel groter gebied veilig worden gesteld, wat voor de al zwaar overbelaste Nederlandse troepenmacht haast niet te doen is. Infiltraties en guerrilla-aanvallen nemen in de daaropvolgende maanden dan ook weer snel toe.

Eind november wordt Jan overgeplaatst naar Tjilimoes aan de voet van de Tjereme-vulkaan ten zuiden van Cheribon, een zeer onrustig gebied waar de artilleristen intensief moeten patrouilleren, met als gevolg dat ze niet de gelegenheid hebben om te trainen of nieuw materieel in ontvangst te nemen.

Jan, inmiddels bevorderd tot korporaal, komt op 22 december 1947 aan de weg tussen Tjilimoes en Cheribon om het leven als gevolg van een mijnexplosie. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Harry Verkaik zei op 17 mei 2021

En ik heb een foto van Jan.. Staat ook in de Knil group op fscebook

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 18 mei 2021

Bedankt voor je reactie Jan. Is jouw foto van Jan misschien duidelijker dan die wij bij zijn verhaal hebben kunnen plaatsen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.