Bauke Wijbenga

1901 - 1944

Bauke wordt geboren op 18 april 1901 in het Friese Wonseradeel en woont in Nieuwendijk, gemeente Almkerk, waar hij directeur is van een zuivelfabriek. Ten tijde van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij het verzet in het Land van Heusden en Altena. Daar is hij lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Knokploeg die zich met name in het najaar van 1944, als het zuiden van Nederland als is bevrijd, met de smokkel van wapens naar het noorden en het vervoer van onderduikers en spionnen naar het zuiden.

Uiteindelijk wordt Bauke het slachtoffer van oorlogsgeweld, als hij op 12 december 1944 in Nieuwendijk bij Werkendam dodelijk wordt getroffen door granaatvuur. Daarbij komt ook verzetskameraad en plaatsgenoot Aart Scheerens om het leven. Bauke is 43 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de Nederlands-Hervormde begraafplaats in Witmarsum.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

M. Heijmans zei op 22 december 2019

Bauke Wijbenga was directeur van de zuivelfabriek in Nieuwendijk (gemeente Almkerk) en woonde daar ook. Hij woonde niet in Woudrichem.
Bron: Bevolkingsregisters Almkerk en J. Biesheuvel, Kroniek van een dijkdorp, 350 jaar nieuwendijk.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 30 december 2019

Bedankt M. Heijmans, voor het doorgeven van deze correctie. Ik heb het meteen aangepast in het verhaal. Hebben jullie misschien nog een foto van Bauke Wijbenga?

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.