Jean Wijers

1920 - 1942

Jean wordt geboren op 28 maart 1920 in Ginneken en woont in Rotterdam. Hij is 5e machinist aan boord van het koopvaardijschip M.T. Mamura van de Petroleum Maatschappij La Corona NV in Den Haag. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlanders op koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Jean aan boord van de Mamura ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Op 26 februari 1942 is de motortanker zonder escorte onderweg van Houston naar Halifax en Belfast met een vracht van 11.500 ton aan levensmiddelen. Die dag bevindt de Mamura zich 426 kilometer uit de kust van Florida, als ze wordt gezien door de Duitse onderzeeër U-504. De onderzeeër vuurt twee torpedo’s af die het schip in de machinekamer en in de boeg treffen. De tanker vliegt onmiddellijk in brand en breekt in tweeën. U-504 bevindt zich op vierhonderd meter afstand van het brandende schip, maar moet toch duiken om aan de spreidende vlek brandende olie te ontkomen.

Niemand van de 49 bemanningsleden overleeft de vlammenzee. Onder de slachtoffers bevindt zich Jean; hij is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.