W. Wijgergans (bron: E. van Lier)

Wilhelmus Wijgergans

1892 - 1945

Wilhelmus wordt geboren op 5 september 1892 in Rosmalen en woont in het Gelderse Zwiep bij Lochem, waar hij opperwachtmeester is van de Marechaussee. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt hij in 1944 wegens verzetsactiviteiten gearresteerd en door de Sicherheitsdienst (SD) vastgezet in gevangenis De Kruisberg in Doetinchem.

Op 3 februari 1945 wordt hij via kamp Amersfoort gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij twee dagen later wordt binnengebracht. Wilhelmus belandt in het buitenkamp Wöbbelin in Ludwigslust-Parchim, waarvan de bouw begint op 12 februari 1945. In de tien weken dat het kamp bestaat, zouden duizend van de in totaal vijfduizend gevangenen omkomen door honger, mishandeling, ziekte en uitputting; de overlevenden zijn allemaal ernstig ziek en ondervoed. De voedselvoorziening is er met een kilogram brood en een halve liter waterige soep voor iedere tien gevangenen zo slecht, dat sommigen overgaan tot kannibalisme.

Wilhelmus is een van de duizend gevangenen voor wie de ontberingen te veel worden. Hij bezwijkt op 9 maart 1945, op 52-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Janneke Wijgergans zei op 20 april 2020

ik heb je nooit gekend lieve opa maar je zit voor altijd in mijn hart

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 april 2020

Bedankt voor je mooie reactie, Janneke! We horen het graag als je misschien nog aanvullende informatie hebt over je opa. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.