Jan van Lieshout (bron: Familie Van Lieshout)

Jan van Lieshout

1894 - 1944

Jan wordt geboren op 29 december 1894 in Tilburg, als zesde van de negen kinderen van Harrie van Lieshout en Sjaan Kennekens. Hij werkt als textielarbeider en schrobbelaar en trouwt in 1920 met Tonia Torremans uit Tilburg, met wie hij een gezin van negen kinderen sticht.

Ten tijde van de Duitse bezetting heeft Jan een radio in huis waarmee hij naar de Engelse zender luistert. De berichten die hij zo binnenkrijgt, verspreidt hij verder binnen eigen kring. Het is riskant werk; het bezitten van een radio wordt zeer zwaar bestraft en het verspreiden van Engelse berichten beschouwd als een daad van openlijk verzet.

Eind januari 1942 wordt Jan gearresteerd door de Sicherheitsdienst (SD), nadat hij is verraden door een collega die – zonder dat hij het wist – lid blijkt te zijn van de NSB. Eind april van datzelfde jaar wordt hij afgevoerd naar Duitsland waar hij belandt in de gevangenis van Rheinbach. Daar blijft hij tot juli 1943, als wordt overgebracht naar de gevangenis van Siegburg. Half november 1943 volgt, met onderweg een periode van vijf dagen in de gevangenis van Frankfurt am Main, deportatie naar concentratiekamp Dachau, waar hij op 1 december wordt binnengebracht. Half augustus 1944 wordt Jan naar Mauthausen in Oostenrijk gedeporteerd.

Al tijdens de oorlogsjaren is Mauthausen berucht als een van de concentratiekampen waar het zwaarste regime heerst; de Duitsers zelf spreken van de Knochenmühle, de ‘bottenbreker’. Gevangenen worden er in het kader van Vernichtung durch Arbeit aan het werk gezet in de nabijgelegen steengroeve, met het doel hen lichamelijk en geestelijk af te breken. Gevangenen krijgen nauwelijks afdoende te eten, ontvangen geen medicijnen en staan bloot aan extreme, sadistische mishandelingen. Met rotsblokken tot 50 kilo moeten de gevangenen vanuit de groeve de 186 traptreden van de ‘Dodentrap’ naar het kamp zien te beklimmen. Gevangenen die tijdens de klim van uitputting in elkaar zakken, of door een bewaker zonder aanleiding zijn beschoten, nemen in hun val iedereen die achterop loopt mee, met vele doden en zwaargewonden tot gevolg. Ook worden gevangenen gedwongen elkaar van de hoge afgrond in de steengroeve te duwen.

Tien dagen na aankomst wordt Jan doorgestuurd naar het werkkamp Linz III in de gelijknamige stad, waar hij als dwangarbeider moet werken in de fabrieken en steengroeve. Op 26 of 29 december 1944 bezwijkt hij er als gevolg van het extreem zware, fysiek slopende werk. Jan is 50 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

John van der Aa zei op 30 maart 2020

Kleinzoon en vernoemd (Joannes) naar mijn opa, mijn moeder was de jongste dochter.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 31 maart 2020

Hartelijk dank voor je reactie, John! Wat mooi dat je naar je opa vernoemd bent. Vertelde je moeder weleens wat over hem? Mocht je nog meer informatie hebben over zijn leven, dan horen we het natuurlijk graag. 

John van der Aa zei op 2 april 2020

Mijn moeder was amper 6 jaar en miste haar vader erg. De achterblijvers; mijn oma en haar 8 kinderen hebben een verschrikkelijke tijd doorstaan met altijd veel spanningen en honger. Een aantal zonen werden ook te werk gesteld in werkkampen. En altijd de hoop houden dat vader het concentratiekamp zou overleven, helaas.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 april 2020

Wat ontzettend verdrietig voor je oma, je moeder en hun gezin. Ik kan me voorstellen dat de oorlog een enorme impact op hun verdere leven heeft gemaakt. Hebben ze uiteindelijk wel een bericht gehad (bijvoorbeeld van het Rode Kruis) dat je opa was overleden? 

John van der Aa zei op 7 april 2020

Beste Lisette.

Zeker, mijn oma heeft ook een klein oorlogspensioen gekregen.

Met vriendelijke groet,
John van der Aa.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 april 2020

Hoe verdrietig de boodschap ook was, het lijkt me dat het voor je oma (en het gezin) wel goed is geweest dat er uiteindelijk duidelijkheid kwam over het lot van je opa. Maar ik kan me voorstellen dat het hun verdere leven enorm heeft bepaald. Bedankt voor je reacties, John!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.