J.H.J. van Loon (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Jan van Loon

1918 - 1942

Jan wordt geboren op 30 januari 1918 in Tilburg, waar hij de HBS-B-opleiding volgt aan het Sint-Odulphuslyceum. Hij dient als officier-vlieger bij de Luchtvaartbrigade, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Na de Duitse inval wijkt hij uit naar het Verenigd Koninkrijk, om vandaaruit aan geallieerde zijde de strijd tegen de bezetter voort te zetten. Johannes wordt ingedeeld bij het 320 Dutch Squadron, gedetacheerd bij de Britse Royal Air Force (RAF) dat vanaf april 1941 wordt ingezet om Engelse konvooien langs de kust luchtbescherming te geven. Vanaf april 1942 neemt het squadron ook deel aan agressieve operaties en worden Duitse konvooien langs de Deense en Nederlands kust en Duitse doelen in Noorwegen aangevallen. Jan bestuurt een Lockheed Hudson VI-toestel dat goed bewapend is, maar vrij langzaam vliegt en dus groot risico loopt bij dergelijke operaties. Op 9 november 1942, tijdens een aanval op een Duits konvooi, is Jan door een luchtafweerschip uit de lucht geschoten en in de Noordzee gestort. Jan overleeft de crash niet; hij is 24 jaar geworden. Ook plaatsgenoot Richard de Boer is als inzittende hierbij om het leven gekomen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.