J. van Vorstenbos (bron: Eindhovens Dagblad, 14 december 2011)

Jan van Vorstenbos

1916 - 1941

Jan wordt geboren op 25 mei 1916 in Woensel en woont in Eindhoven. Hij meldt zich voor militaire dienst en dient als korporaal bij de Koninklijke Marine aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. K XVI. Samen met K XIV, K XV en KXVIII is de onderzeeër ingedeeld bij de 3e divisie van de onderzeebootflottielje in Nederlands-Indië.

Vanwege de toenemende dreiging van een Japanse invasie, wordt deze divisie in november 1941 overgeplaatst van thuishaven Soerabaja op Java naar het eiland Tarakan voor de kust van Borneo. Vanwege de aanwezige oliebronnen is Tarakan een essentieel strategisch punt voor zowel de Nederlanders als de Japanners.

Op 8 december 1941, na de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan, wordt de K XVI ingezet voor patrouilles in de Straat Makassar tussen Borneo en Celebes, daarna in de Zuid-Chinese Zee. Op 24 december 1941 neemt de K XVI deel aan de Slag om Borneo en brengt ten noorden van Kuching de Japanse torpedobootjager Sagiri met twee torpedo’s tot zinken. De dag erop wordt de K XVI op nagenoeg dezelfde plaats door de Japanse onderzeeër I 66 tot zinken gebracht. De K XVI vaart aan het oppervlakte terwijl de I 66 onderwater langs vaart. Een torpedo treft doel en de K XVI gaat met alle 36 bemanningsleden verloren. Een van hen is Jan; hij is 25 jaar geworden.

Het wrak van de K XVI is in 2011 door sportduikers gevonden voor de kust van Borneo.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.