Jan Warner

1905 - 1940

Jan wordt geboren op 24 september 1905 in Zundert. Zijn vader is rijksambtenaar die kort na Jans geboorte naar Leerdam verhuist. Op latere leeftijd vertrekt Jan naar Rotterdam.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Jan als dienstplichtige gemobiliseerd en als sergeant ingedeeld bij het 4-22 Depotbataljon en ingezet bij de bewaking van Vliegveld Ockenburg.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt in de eerste uren voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland veilig te stellen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelen is Vliegveld Ockenburg, waar het direct tot felle gevechten komt tussen de Duitse parachutisten en de Nederlandse verdedigers.

Jan sneuvelt diezelfde dag aan de zuidwestelijke kant van het vliegveld. Zijn groep was daar in gevecht geraakt met de valschermjagers en in reactie op de geloste schoten, probeerde Jan weg te duiken. Een Duitse militair dacht dat hij probeerde te vluchten en schoot hem door het hoofd. Jan is 34 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 4 januari 2018

Eenheid: 4-22 Dep. Bat.
Overleden op het vliegveld Ockenburgh op 10 mei 1940 en begraven op het Militaire Ereveld gelegen op de Grebbeberg.
Werd krijgsgevangen gemaakt en ontwapend door de vijand. Op dat moment schoten anderen hem door het hoofd.

Diana van Staalen zei op 11 januari 2020

Na veel zoekwerk heb ik ontdekt dat hij door het hoofd geschoten is door een duitse militair die dacht dat hij wilde vluchten, toen hij wegdook in een reactie op schoten vlakbij....

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 januari 2020

Bedankt voor je reactie, Diana! Wat fijn dat je hier onderzoek naar hebt gedaan en dat je het ons laat weten. We zullen het verhaal naar aanleiding van jouw bevindingen aanpassen. Heb je misschien nog meer informatie over Jan Warner gevonden?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.