Jan Warner

1905 - 1940

Jan wordt geboren op 24 september 1905 in Zundert. Zijn vader is rijksambtenaar die kort na Jans geboorte naar Leerdam verhuist. Op latere leeftijd vertrekt Jan naar Rotterdam.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Jan als dienstplichtige gemobiliseerd en als sergeant ingedeeld bij het 4-22 Depotbataljon en ingezet bij de bewaking van Vliegveld Ockenburg.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt in de eerste uren voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland veilig te stellen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Een van de doelen is Vliegveld Ockenburg, waar het direct tot felle gevechten komt tussen de Duitse parachutisten en de Nederlandse verdedigers.

Jan sneuvelt diezelfde dag aan de zuidwestelijke kant van het vliegveld, nadat hij daar met zijn groep in gevecht is geraakt met de valschermjagers. Hij is 34 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 4 januari 2018

Eenheid: 4-22 Dep. Bat.
Overleden op het vliegveld Ockenburgh op 10 mei 1940 en begraven op het Militaire Ereveld gelegen op de Grebbeberg.
Werd krijgsgevangen gemaakt en ontwapend door de vijand. Op dat moment schoten anderen hem door het hoofd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.