Willem Warmer (bron: Indiëmonument 's-Hertogenbosch)

Willem Warmer

1916 - 1949

Willem wordt geboren op 10 oktober 1916 in Winterswijk en woont in ’s-Hertogenbosch. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Vught en wordt ingedeeld bij het 1-5 Bataljon Regiment Stoottroepen. Hij bekleedt uiteindelijk de rang van eerste luitenant.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Willem voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 5 november 1947, na een maand opleiding, reist hij met de Volendam af naar de Oost. Ruim een maand later debarkeert Willem in Makassar op Celebes, nadat vier dagen eerder een gedeelte van zijn eenheid in Batavia aan land is gegaan. In Makassar krijgt hij verdere opleiding. In het voorjaar van 1948, na eerste militaire acties in Zuid-Celebes, wordt Willem overgeplaatst naar Midden-Java en daar ingezet voor patrouilles rond Ambarawa.

Vanaf 19 december 1949 wordt Willem ingezet bij de Tweede Politionele Actie: doel is dan niets minder dan de volledige uitschakeling van de Republiek. Willem neemt met zijn bataljon deel aan de actie Kraai: de verovering van de republikeinse machtszetel Djokjakarta en de gevangenneming van de regering-Soekarno. De stoottroepen nemen het zuidelijke stadsdeel over van het Korps Speciale Troepen en Willem wordt met zijn compagnie ingezet voor de bewaking van het presidentieel paleis, waar Soekarno en Mohammed Hatta met andere regeringsleiders gevangen worden gehouden tot hun afvoer naar Prapat op Sumatra.

Net als de Eerste Politionele Actie is de Tweede een tactisch succes, maar opnieuw blijkt de overwinning een illusie. Na afloop van de Actie op 5 januari 1949 moet Nederland de gevangengenomen republikeinse regering onder internationale druk weer vrijlaten en toestaan dat zij hun oude machtscentrum in Djokjakarta opnieuw betrekken. Het revolutionaire leger blijkt na de Actie bovendien allerminst verslagen te zijn en voert de guerrillastrijd dan tot ongekende hevigheid op. Voor de overbelaste, onderbemande Nederlandse soldaten die met evenveel manschappen nu een veel groter gebied moeten zien veilig te stellen, blijkt het vrijwel onmogelijk om effectief de openbare orde te handhaven. Na de Actie breekt er voor Willem dan ook een zeer zware tijd aan om het pas veroverde gebied rond Djokjakarta te zuiveren van republikeinse infiltranten.

Op 10 maart 1949 sneuvelt Willem tijdens militaire actie in de omgeving van Bawoeran, ten zuidoosten van Djokjakarta. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.