H.C. Want (bron: P. Mols)

Harrie Want

1917 - 1941

Harrie wordt geboren op 19 april 1917 in Tilburg. In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog dient Harrie als korporaal-vliegtuigmonteur bij de Marine Luchtvaartdienst in Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Harrie ingezet bij de verdediging van de kolonie en aan boord van vliegboot X-15 775 neemt hij deel aan de Slag om Borneo, de openingsfase van de Japanse invasie.

Op 29 december 1941 komt Harrie om het leven als na een missie vanuit Tajan zijn vliegboot buiten de kust van Borneo in Straat Karimata in zee stort. Het is onduidelijk of vijandelijk vuur of mogelijk een technisch mankement oorzaak van de crash is geweest. Harrie is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.