J.W. Schouten (bron: C.A. Schouten-Escher)

Jan Willem Schouten

1912 - 1943

Jan Willem wordt geboren op 8 januari 1912 in Bergen op Zoom. Hij studeert aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en gaat daar aansluitend ook werken. Op 31 oktober 1938 trouwt hij met Lot Escher uit Leiden, lerares kinderverzorging.

In 1939-1940 wordt hij gemobiliseerd dient als sergeant bij de infanterie. Na zijn diensttijd verhuist hij eind 1940, begin 1941 naar het Gelderse Bennekom. Daar sluiten Jan Willem en Lot zich aan bij de illegale Communistische Partij Nederland (CPN) en raken betrokken in het verzet.

Op 7 mei 1943 onderneemt Jan Willem met Jonathan Bastiaan Nijhoff een poging de spoorlijn Kesteren-Amersfoort ter hoogte van Achterberg bij Rhenen op te blazen, om zo de kort daarvoor afgekondigde deportatie van Nederlandse oud-militairen in krijgsgevangenschap te saboteren. De aangebrachte lading komt echter te vroeg tot ontploffing zonder schade aan te richten op het spoor. Jan Willem komt in de explosie echter om het leven. Hij is 31 jaar geworden en laat Lot, in verwachting van hun tweede kind, met een dochtertje achter. Jan Willem vindt zijn laatste rustplaats in Ede op de begraafplaats Mausoleum op de Paasberg.

Kort nadat zijn overlijden bekend is gemaakt, wordt Lot door twee Leidse politieagenten gearresteerd en voor verhoor overgebracht naar de Sicherheitsdienst (SD) in Arnhem. Als ze na vier dagen weer wordt vrijgelaten, zet ze het verzetswerk voort.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

D.M. Oudesluijs zei op 11 augustus 2019

Jan Willem Schouten studeerde en werkte aan de Landbouwhogeschool Wageningen. Hij was infanterist tijdens zijn militaire dienst en gedurende de mobilisatie sergeant.
Jan Willem Schouten was op 31 oktober 1938 gehuwd met de Leidse Charlotte (Lot) Adriana Escher, een lerares kinderverzorging.
In september 1940 vestigden zij in Wageningen, een paar maanden later verhuisden zij naar Bennekom.
Jan Willem en Lot Schouten waren in 1941 lid geworden van de illegale CPN en al snel betrokken bij allerlei vormen van het verzetswerk.
Op 7 mei 1943 waren Jan Willem Schouten en Jonathan Bastiaan Nijhoff betrokken bij sabotage aan de spoorlijn Kesteren-Amersfoort.
De opdracht was deze spoorlijn te vernietigen om de wegvoering van Nederlandse militairen naar krijgsgevangenkampen in Duitsland te saboteren.
De aangebrachte lading kwam echter te vroeg tot ontploffing waarbij Jan Willem om het leven kwam. De spoorlijn werd nauwelijks beschadigd.
Na het bericht van haar huisarts dat Jan Willem was omgekomen reisde Lot, zes maanden zwanger, nog dezelfde dag met haar dochtertje naar haar ouders in Oegstgeest.
De volgende ochtend heel vroeg werd zij daar door twee Leidse politieagenten opgepakt. Per trein werd zij overgebracht naar de SD in Arnhem.
Na vier dagen verhoor, zij werd goed behandeld, werd zij op vrije voeten gesteld.
Na verloop van tijd zette Lot haar verzetsactiviteiten weer voort.
Jan Willem Schouten werd begraven in Rhenen en later bijgezet in het Mausoleum in Ede.
Zijn naam staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 augustus 2019

Bedankt, Diete, voor de uitgebreide informatie over Jan Willem Schouten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.