Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Janus Hagelaars, Oerle 1922

Militairen☨ Nuland, 5 oktober 1944
Roepnaam:Janus
Voornamen:Adrianus Josephus
Achternaam:Hagelaars
Geboren:1922-03-05
Geboorteplaats:Oerle
Woonplaats:Oerle
Overleden:1944-10-05
Overlijdensplaats:Nuland, Noord-Brabant
Begraaf-/gedenkplaats:Loenen - Nationaal Ereveld
Graflocatie:E 1260
Familie:Echtgenote/verloofde: Ongehuwd
Kinderen: Geen
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Automonteur
Militair:Militairen 1940-1945
Rang:Soldaat
Strijdmacht/hoofdonderdeel:Koninklijke Landmacht
Onderdeel/regiment:Prinses Irene Brigade
Onderscheiding:Kruis van Verdienste
Oorzaak van overlijden:Onbekende doodsoorzaak (doodgeschoten of vijandelijk vuur)

Wat we niet weten

Dankzij de informatie van heemkundekringen en/of nabestaanden weten we al best veel over de persoonlijke achtergrond van dit slachtoffer. Toch zijn we gebaat bij elke aanvulling. Misschien is uw bijdrage net dat stukje informatie dat we nog nodig hebben om het verhaal volledig te maken. Neem dus gerust contact met ons op als u iets meer weet over deze gesneuvelde.

Vertel het ons

Reacties

Johan heijmans zei op 19 december 2017

A.J. (Janus) Hagelaars, geboren 5 maart 1922 te Oerle werd op 25 januari 1943 ingelijfd bij de Prinses Irene brigade in Engeland. Hij werd uitverkoren om in 1944 deel uit te maken van de lijfwacht van Prins Bernhard
Janus Hagelaars sneuvelde 5 oktober 1944 om 4 uur in de morgen langs de spoorlijn bij Wim van der Linden in de gemeente Nuland. In eerste instantie is hij begraven in zijn woonplaats Oerle en later herbegraven op het ereveld te Loenen (grafnummer E1260)
In 1982 is hij postuum onderscheiden met het verzetsherdenkingskruis.

Adrianus Josephus Hagelaars
Geboren 5 maart 1922 te Oerle. Hij was ongehuwd, van beroep automonteur. Om aan de arbeideinsats te ontkomen zat hij ondergedoken.
Hij kon alleen niet lang stilzitten. In augustus 1942 vertrok hij richting Frankrijk om naar Engeland over te steken. Na diverse omzwervingen komt hij aan in het Portugese Lissabon. Omdat een rechtstreekse oversteek niet mogelijk was vertrok hij met de SS “Laurens Meeus”naar Curaçao op de Ned. Antillen. Vandaar slaagde hij erin naar Londen te vertrekken .
Nadat hij als Engelandvaarder verhoord was, werd hij ingelijfd als gewoon militair bij de Nederlandse troepen in Engeland. Twee weken later volgde zijn overgang naar de Prinse Irene Brigade.
Voor een beleidvol voorbereiden en uitvoeren van het plan tot ontsnappen uit bezet Nederland kreeg Hagelaars op 24 februari 1943 de dapperheidsonderscheiding Het Kruis van verdienste.
Op 9 maart 1943 werd hij overgeplaatst naar no. 2 Dutchtroop no. 10 (1-A) commando. Hij volgde de zwaarste commandotrainingen. In september 1944 werd hij lijfwacht van Prins Bernhard.

Mevrouw van Boekel- van der Linden ( zus van Wim van der linden) heeft op 9 jarige leeftijd een kruisje met bloemen op het veldgraf geplaatst en kon nog in 1996 de plaats van het veldgraf aanwijzen.

Ministerie van Oorlog
’s Gravenhage 29 juni 1946
Nota voor den Burgemeester van Nuland
Ik verzoek Umij hiernevens te willen berichten of in Uwe gemeente begraven is den gesneuvelden Nederlandschen Militair Adrianus Josephus Hagelaars, geboren te Oerle, den 5e maart 1921, onder vermelding van de begraafplaats en data van sneuvelen en begraven. Een afschrift van deze nota is voor Uw archief bestemd.
Voor den Minister, het hoofd van de afdeling B.IX
Antwoord
Nuland 2 juli 1946
In antwoord op nevenstaand schrijven, heb ik de eer U te berichten , dat de daarbij bedoelde Hagelaars, omstreeks 25 of 26 september 1944 alhier is overleden en begraven. Op 11 october is hij overgebracht naar Oerle, alwaar hij toen begraven is op de R.K. begraafplaats.
De Burgemeester van Nuland,

Laura Dijkhoff… zei op 7 januari 2018

In de familie en door onderzoek na de oorlog vermoed men, dat Janus ( die géén opdracht had van zijn leidinggevende) in opdracht van prins Bernard voor een geheime missie bezet gebied is ingestuurd. Prins Bernard zelf heeft hier nooit duidelijkheid over willen geven. Ben zelf in het bezit van de onderzoeksgegevens. ( Janus was een neef van mijn moeder.)

Jack Bakker zei op 12 juni 2018

Geachte mevrouw Dijkhoff,
Als conservator van de Historische Collectie Korps Commandotroepen heb ik grote belangstelling voor de onderzoeksgegevens aangaande Janus Hagelaars waar u het over heeft. We hebben wel iets over Janus in ons archief, maar elke aanvulling is meer dan welkom. Zou eens contact met mij op willen nemen zodat we hieromtrent een afspraak kunnen maken? Dat zou ik zeer op prijs stellen. Met vriendelijke groeten, Jack Bakker.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten