Jetta Cohen-Kan (inzending Leo Oort)

Jetta Cohen-Kan

1888 - 1943

Jetta wordt op 16 februari 1888 geboren in Oldenzaal als dochter van Jonas Kan en Helena Cohen en woont in Eindhoven. Ze groeit op in een Nederlands-Israëlitisch gezin en trouwt met Jacques Juda Cohen. Het echtpaar krijgt een dochter, maar kort na haar geboorte overlijdt Jacques.

Als Jetta in 1943 hoort dat haar dochter als joods meisje is opgepakt en in kamp Vught zit, biedt ze vrijwillig aan om bij haar te blijven. Ze overlijdt in het kamp op 31 oktober 1943. Volgens de officiële kampadministratie is ze bezweken aan maagkanker met uitzaaiingen naar de lever, maar de kans is groot dat dit een verhulling is van de werkelijke doodsoorzaak. Waarschijnlijker is ze het slachtoffer van stelselmatige mishandeling, ondervoeding en uitputting.

Vanwege haar moed om vrijwillig de verschrikkingen van het kamp te aanvaarden, wordt Jetta postuum geëerd als een uitzonderlijk slachtoffer van de oorlog.

Haar dochter is dan ook nog in Vught; zij wordt in juni 1944 naar Auschwitz getransporteerd, maar zou de oorlog overleven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.